Siyah Pirinç Pilavı Siyah pirinç, son zamanlarda marketlerde sıkça karşılaştığımız ve besin değerleri açısından zengin bir içeriğe sahip olan bir gıdadır. Beyaz pirinçten çok daha fazla fayda sağlayan siyah pirinci özellikle tüketmek için birçok nedenimiz bulunmaktadır. Siyah Pirincin Besin Değerleri ve Faydaları Siyah pirincin besin değerleri bakımından zengin kaynaklara sahip olduğunu belirtmiştik. Bu zenginlikler arasında ilk sırada yer alan magnezyum, demir ve yüksek mineral ile lif deposudur. Siyah pirinç, asırlardır tüketilen beyaz pirince kıyasla çok daha fazla oranda magnezyum barındırması sebebiyle özellikle sinir dokusu, kemikler, kalp sağlığı ve kasların sağlıklı çalışması için önemli bir zenginlik oluşturur. Hücrelerin enerji yapımı esnasında magnezyum kritik bir görev üstlenerek vücudun enerji seviyesini en üst düzeylere çıkartmasının yanı sıra sinir sistemi ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca siyah pirinci beyaz pirinçten ayıran diğer bir fark ise siyah pirincin antioksidan değerlerinin çok daha yüksek olmasıdır. Antioksidanlar, özellikle vücudun daha dinç kalabilmesi için bağışıklık sistemini güçlendirirken yaşlanma etkilerini de en aza indirir ve kırışıklıkları azaltır. İnsan sağlığı açısından daha pek çok faydası bulunan siyah pirinci sofralarımızdan eksik etmeyerek bu mükemmel yararlarından faydalanmak adına sıkça tüketmek oldukça önemlidir. Siyah Pirinç Pilavı İçin Gerekli Malzemeler
Siyah Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır? Siyah pirinç pilavı hazırlamaya ilk olarak 1 su bardağı siyah pirinci uygun bir kabın içine alarak başlayalım. Ardından üzerini aşacak kadar sıcak su ilave ederek yarım saat kadar suda beklemeye bırakalım. Verilen sürenin sonunda siyah pirinçleri sıcak su içinden alarak bol su altında yıkayıp süzülmeye bırakalım. Pilav tenceremizi ocağa koyup içine 1 çorba kaşığı tereyağı ilave ederek yağın erimesini sağladıktan sonra süzülmüş siyah pirinçleri yağın üzerine ilave edelim. Tahta bir kaşık yardımıyla karıştırarak 5-6 dakika kadar kavurduğumuz pirinçlerin üzerine 3 su bardağı dolusu sıcak tavuk suyu, et suyu veya normal sıcak su ilave edip yeteri kadar tuzla tatlandıralım. Daha sonra tencerenin kapağını kapatarak önce yüksek ateşte kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte siyah pirinçler suyu çekinceye kadar pişmeye bırakalım. Ardından pilavımız suyunu tamamen çektikten sonra ocaktan alarak üzerine temiz bir mutfak havlusu kapatarak pilavın demlenmesi için 8-10 dakika kadar bekletip sıcak servis yapalım. Afiyet olsun. |
Aydemir
12 Temmuz 2024 CumaSiyah pirinç pilavı yaparken pirinci ne kadar süre suda bekletmek gerekiyor? Ayrıca, su oranı beyaz pirince göre farklı mı?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaAydemir, siyah pirinç pilavı yaparken pirinci yaklaşık 30 dakika ile 1 saat arasında suda bekletmek en iyi sonucu verir. Bu, pirincin daha kolay pişmesini sağlar. Su oranına gelince, siyah pirinç beyaz pirince göre daha fazla suya ihtiyaç duyar. Genellikle 1 bardak siyah pirinç için 2.5 bardak su kullanmanız önerilir. Bu şekilde pilavınız hem lezzetli hem de kıvamında olur. Afiyet olsun!