Siyah Pirinç Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Siyah Pirinç Türleri ve Özellikleri

Siyah Pirinç; Beyaz pirinç ile yapılan pilavlar, yemekler ve tatlıları sevmeyen yoktur. Oldukça uzun zaman önce bir etkin ile karşılaştım bu pirinç ile beyaz pirinçten oldukça değişik bir doku ve lezzete sahip. Ancak besleyicilik bakımından beyaz pirinçten daha fazla faydalı ve kullanımı daha fazla tavsiye edildiği halde pek tercih edilmemektedir. Siyah pirinç, antik olan dönemlerden bu yana fazla değerli bir yiyecek olan siyah pirinçten, yasak pirinç olarak bahsedilirdi. Bunun sebebi, antik çağlarda, siyah pirincin, yalnızca zengin olan Çinliler tarafından yenilmesine izin verilmesiydi. Sıradan olan kişilerin siyah pirinç yeme gibi bir hakları bulunmamaktaydı.

Yararları ise bir kaşık siyah pirinçte yer alan antioksidan etki, bilinen en kuvvetli olan antioksidan olan böğürtlenden bile çok daha yüksek seviyede. Bu antioksidan etki, vücutta yer alan zararsız moleküllerin etkisiz duruma getirilmesine de katkı sağlıyor. Bu durumda, siyah pirincin yararları arasında ilk sırada, yaşlanma geciktirici; yaşlanma karşıtı etkiden söz etmek mümkün olur. Siyah pirincin içeriğinde yer alan şeker oranı ise oldukça düşüktür.

Besleyici değeri bu kadar yüksek olan bu pirinç ile son birkaç zamandır salata ve pilav denemeleri yapılmaktadır. Elbette beyaz pirincin yerini tutmaz fakat bazı insanlar tarafından oldukça beğenilerek tüketilmektedir. Bu pirincin özelliği beyaz pirinç gibi yumuşak olmamasıdır. Üstelik 1 su bardağı pirinç 3 su bardağı su çekmektedir. Bu pirinci özellikle et ve tavuk yemekleri ile sunmak, yemesini keyifli kılmaktadır. Kuru fasulye, nohut şeklindeki bakliyatlar ile çok yakıştığı pek söylenemez. Ancak salatalarda fazla güzel bir lezzeti ve sunumu olmaktadır. Yine de tadıyla ilgili bir bilgi olması bakımından denenmemesi tavsiye edilir.


Malzemeleri

  • 1 su bardağı kadar siyah pirinç.
  • 3 su bardağı kadar ılık su.
  • 1 yemek kaşığı kadar Ayçiçek yağı.
  • 1 çay kaşığı kadar tereyağı.
  • Tuz
Yapılışı: Pirinçler derin olan bir kaba konur. Üstüne bolca ılık su konulur ve en az 1,5 saat kadar bekletilir. Süre bitince iyice süzülür. Pilav tenceresine sıvı yağ ve tereyağı konularak pirinçler ve tuz konularak 5 ve 6 dakika kadar kavrulur. Daha sonra 3 su bardağı ılık su konularak orta ateşte pirinçler suyu çekene değin 30 dakika kadar pişirilir.

Siyah Pirinç Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sade Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Sade Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Arı Pirinç Unu Hazırlanışı

Arı Pirinç Unu Hazırlanışı

Zeytinyağlı Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Pirinç Genel Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Pirinç Genel Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Pirinç Faydaları Nelerdir?

Pirinç Faydaları Nelerdir?

Güncel

Muhallebi Pirinç Unu Tarifi ve Malzemeleri

Muhallebi Pirinç Unu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sarı Pirinç Özellikleri

Sarı Pirinç Özellikleri

Havuçlu Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kepekli Pirinç Kaç Kalori?dir?

Kepekli Pirinç Kaç Kalori?dir?

En Güzel Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

En Güzel Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

Pirinç Kaç Kalori?

Pirinç Kaç Kalori?

Siyah Pirinç Türleri ve Özellikleri

Siyah Pirinç Türleri ve Özellikleri

Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6