Kepekli Pirinç Pilavı Kepekli pirinç pilavı, sağlıklı ve lezzetli bir yemek seçeneğidir. Sindirimi kolay olup, kilo aldırmaz. Kepekli pirinç, beyaz pirince kıyasla daha fazla vitamin ve mineral içerir. Diyet yapanlar için ideal bir tercihtir ve yaşlılar ile çocuklar için oldukça faydalıdır. Özellikle Asya ülkelerinde kepekli pirinç tüketimi yaygındır. Kepekli pirincin kabuğu, B vitamini, lif ve folik asit açısından oldukça zengindir. Asya'da kepekli pirinç, çocuklar ve yaşlılar tarafından sıklıkla tüketilirken, Avrupa ve Amerika'da sağlıklı yaşam süren insanlar tarafından yaygın olarak tüketilmektedir. Kepekli pirinç, bağırsakları temizleme özelliği ile bilinir. Dışındaki lifler, bağırsak duvarlarındaki yapışan maddeleri çıkararak vücudu sağlıklı tutar. Zaten vitaminli ve mineralli olan yer, pirincin kabuğudur. Kepekli pirincin kabuğu B vitamini, lif ve folik asit içerir ve diğer faydalı vitaminler ve mineraller de kabuğunda bulunur. Kepekli pirinç, beyaz pirince göre daha uzun sürede hazırlanır. Uyandıktan sonra bir bardak maden suyu veya bitki çayı içmek faydalıdır. Günde yaklaşık 200 gram kepekli pirinç yemek oldukça faydalıdır. Ayrıca 100 gram meyve, 400 gram sebze tüketmek, bir kaşık zeytinyağı ve salatalara biraz sirke eklemek de sağlıklı bir beslenme düzeni için önerilir. Kepekli Pirinç Pilavının Malzemeleri
Kepekli Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır? Öncelikle kepekli pirinç pilavı yapmak için pirinci birkaç kez su ile yıkayın ve süzgeç yardımı ile suyunu süzdürün. Soğanı küp küp yemeklik doğrayın. Pilav tenceresine zeytinyağı ile soğanları koyun. Soğanların rengi pembeleşmeye başlayana kadar kısık ateşte kavurun ve ardından kepekli pirinci ekleyip 2-3 dakika pirinçle birlikte karıştırarak kavurun. Sevdiğiniz diriliğe göre en az 3 su bardağı olacak şekilde sıcak su ekleyin ve tuzunu ilave edin. Pilav kaynamaya başlayınca ocağı kısık ateşe getirin. Kepekli pirinç pilavınızı 45 dakika suyunu çekene kadar pişirin. Ardından üzerine temiz bir havlu kapatıp kenarda en az 15 dakika demlenmesi için bekleyin ve sıcak servis yapın. Afiyet olsun. |