Esmer pirinç, pirincin ilk var oluşundan itibaren en yaygın olarak bilinen tahıllardan biridir. Oryza sativa ve Oryza glaberrima adında iki çeşidi kapsar. Ülkemizde genellikle beyaz pirinç tüketilmekle birlikte, pek çok çeşidi mevcuttur. Ancak beyaz pirincin ilk hali beyaz değildir; işlendikten sonra beyaz bir görünüme kavuşmaktadır.
Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen tahıldır. Antarktika kıtası dışında tüm kıtalarda yetişebilme imkanı bulmuştur. Doğu kültürlerinde yüzyıllardır diyet yemeklerinin temel yapısını oluşturmaktadır. Pirinç tüketimi açısından 5000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Çin'de yaygın olarak tüketilen bir tahıl olmuştur. Hz. İsa'dan evvel 4. yüzyılda pirinç Mısır'a ulaşmıştır. Aynı zamanda Hindistan pirinci Yunanistan ve Avrupa'ya ulaşarak, son olarak da Birleşik Devletlere ihraç edilmiştir. Pirinç üretimi, 7. yüzyılın son dönemlerinden itibaren Birleşik Devletler tarım hayatında da yer almıştır.
Esmer Pirinç Nerede Yetişir?
Çin, Hindistan, Endonezya ve Bangladeş, dünyanın pirinç üretiminin üçte ikisini karşılamaktadır. Birleşik Devletler üretim bakımından 11. sırada yer almaktadır. Birleşik Devletler ana ihracatçıdır denilebilir. Birleşik Devletler üretiminin zirvesinde Arkansas, Kaliforniya, Louisiana, Mississippi ve Teksas yer almaktadır.
Esmer Pirincin Besin Değerleri ve Sağlık Faydaları
Esmer pirinç genellikle bebeklere verilmesi önerilen ilk katı gıdadır. En az alerjen tahıldır denilebilir. Bu sebeple başlangıç besini olarak tavsiye edilen tahıldır. Esmer pirinç üç adet çekirdek katmanı içermektedir. Bu pekli, filizli ve besi dokulu yapısı sayesinde beyaz pirinçten daha fazla miktarda besin maddesi ihtiva etmektedir.
Esmer pirinç, antioksidan açısından yüksek lignanlar, fotoestrojenler ve fenolik bileşenler içerir. Ayrıca tiyamin, niyasin, fosfor, potasyum, demir, riboflavin gibi ciddi besin maddeleri ihtiva eder. Esmer pirinç, beyaz pirinçten beş kat daha fazla oranda lif içermektedir. Tohum bölümü E vitamini içermektedir. Aynı zamanda pirincin kepeği kolesterolü düşürebilen fotokimyasallar ihtiva etmektedir. Yağı da sağlık bakımından faydalıdır. Bir araştırmaya göre diyete ilave edilen pirinç yağının normal diyete göre LDL kolesterolünü yüzde yetmiş oranında düşürdüğü tespit edilmiştir. Yine Finlandiyalı erkekler üzerinde yapılan bir araştırma da esmer pirinç tüketiminin yalnız kalp rahatsızlığı ile yaşanan ölümler değil, bütün ölümler ile ters ilişkili olduğunu tespit etmiştir.
Esmer Pirinç ve Manganez
Esmer pirinç, manganez gibi önemli bir besin içermektedir. Manganez, protein ve karbonhidrat enerji üretimine destek olmaktadır. Sinir sağlığına faydalı mineralleri içermektedir. Cinsiyet hormonlarının üretimi açısından kullanılan bazı yağların asitlerinin sentezlenmesi işlemine destek olmaktadır. Serbest radikallere karşı bedeni korumaktadır. Antioksidanları koenzim işlevi görmektedir. Bir fincan esmer pirinç, günlük olarak alınması gereken manganez ihtiyacını karşılamaktadır. Diyet yapan bayanlar için kilo kaybına destek olur. Uzun zaman açlık hissini kontrol altına alır. Hasarlı hücrelerde DNA sentezi yapılmasına destek olur. DNA'yı uyarır ve kanser hücrelerinin gelişim göstermesine engel olur.
Esmer Pirinç ve Saklama Koşulları
Esmer pirincin 4-6 ay arasında raf ömrü vardır. Fakat pişirilmemiş halde dolapta saklanırsa bu süreç biraz daha uzamaktadır. Pişmiş haldeki esmer pirinci sıkı biçimde kapatılmış saklama kapları içerisinde buzdolabında bir haftaya kadar veya dondurucu bölümünde aşağı yukarı altı ay gibi bir süre saklanabilmektedir. Kalp damar sağlığını korur. Migren sıklığını azaltmaya yardımcı olur. Astım ataklarını azaltır. Kan basıncını düşürür.
Esmer Pirinç ve Kanser
Özellikle enterolactone gibi bitki ligninlerini ihtiva eden esmer pirinç, kalp rahatsızlıklarında olduğu kadar göğüs kanseri ve hormonsal diğer kanser türlerine karşı da koruma sağlayan bireylerin bağırsaklarındaki sağlıklı florayı tespit etmeye destek olmaktadır.
Esmer Pirinç ve Alzheimer
Araştırmacılar bir hayvan deneyinde esmer pirinç tüketiminin Alzheimer bunamasının ilk destekleyicisi olarak görülen beta amiloid proteininin sebep olduğu öğrenme ve hafıza zararını en aza indirdiğini tespit etmişlerdir.
|
Yenisu
11 Temmuz 2024 Perşembe``Bu esmer pirinç gerçekten sağlıklı mı? Antioksidanlar ve lif bakımından zengin olduğu söyleniyor, ama gerçekten bu kadar faydalı mı?``
Cevap yazAdmin
11 Temmuz 2024 PerşembeMerhaba Yenisu,
Esmer pirinç, beyaz pirince göre daha besleyici ve sağlıklı bir seçenek olarak kabul edilir. Antioksidanlar ve lif açısından zengin olması, sindirim sistemine ve genel sağlığa olumlu katkılarda bulunur. Lif, sindirimi kolaylaştırır ve tokluk hissi sağlar, bu da kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Ayrıca, antioksidanlar vücudunuzdaki serbest radikallerle savaşarak hücrelerinizi korur. Ancak, her yiyecekte olduğu gibi esmer pirinci de dengeli ve çeşitli bir beslenme programı içinde tüketmek en iyisidir. Sağlıklı bir yaşam tarzı için diğer besinlerle birlikte tüketilmesi önerilir.
Sağlıklı günler dilerim!