Pirinç Faydaları Nelerdir?
26 Haziran 2024

Pirinç Faydaları Nelerdir?

Pirinç Faydaları

Pirinç, dünya genelinde ve ülkemizde yaygın olarak üretilen ve tüketilen bir besindir. Kabuğu ayrılmadan kullanılan pirinç, besin değeri yüksek ve posa oranı daha fazla olan bir tahıldır. Pirinç, içerdiği vitaminler ve mineraller açısından oldukça değerlidir. Pirincin besin değerleri şöyledir:

  • %80 karbonhidrat
  • %7 protein
  • %2 yağ
  • 10 mg kalsiyum
  • 0.9 mg demir
  • 0.08 mg B1 vitamini
  • 1.6 mg niasin
  • 94 mg fosfor
  • 92 mg potasyum
  • 0.3 gr posa

Pirinç pişirilirken besin kaybını önlemek için fazla yıkanmamalı, kaynar su veya tuzlu suda ıslatılmamalı ve yağda kavrulmamalıdır. Nișasta oranı yüksek bir besindir. Doktor tarafından tavsiye edilmesi durumunda, 6. ayını doldurmuş bebeklerde muhallebi yapımında pirinç unu kullanılabilir. Sağlık açısından alerjen sorunlar içermez ve kolesterolü yükseltmez. 100 gram pirinç yaklaşık 360 kalori içerir ve karbonhidratlar açısından iyi bir besin kaynağıdır.

Pirinç Faydaları

Pirinç, sağlığa birçok fayda sağlayan besin öğeleri içerir. İşte pirincin başlıca faydaları:
  • Günlük enerjimizin %50'sini karbonhidratlardan alırız. Sebze ve salatalarla tüketildiğinde kan şekerimizi yükseltmez.
  • Pişmiş iki yemek kaşığı pirinç, ortalama bir dilim ekmeğe eşdeğerdir. Yoğurt, yumurta ve baklagillerle tüketildiğinde pirinçteki protein oranı artar.
  • Değerli bir tahıl olan pirinç, çölyak hastaları tarafından rahatlıkla tüketilebilir.
  • Pirinç, bol potasyum ve az azot içerir ve kan basıncı değerlerinin düzenli akışını sağlar. Ayrıca glüten içermez, bu nedenle hipertansiyon ve böbrek hastaları için uygundur.
  • Sporcuların artan karbonhidrat gereksinimi için iyi bir enerji kaynağıdır. Spor yapanlar, fazla proteine değil karbonhidrata ihtiyaç duyarlar. En ekonomik yakıt karbonhidrattır.
  • Tek başına tüketimi insanı şişmanlatmaz. Aslında hiçbir yiyecek tek başına kilo aldırmaz. Yeter ki kişi ihtiyacı olan enerjiyi yeterince alsın ve harcasın. Harcanmayan fazla enerji kaynağı ne olursa olsun şişmanlığa neden olur.
  • Kabuksuz pirincin lif içeriği çok az olduğundan ishal tedavisinde hastalara yaygın olarak kullanılır. Pirinç, B grubu özellikle B1 ve B2 vitaminlerince zengindir. B grubu vitaminler enerji oluşumunda yardımcıdır. Karbonhidrat, protein ve yağların vücutta kullanımı için gerekli yardımcı maddelerdir. Pirinç, besleyici ve hazmı kolay olduğundan hastaların başlıca yemeğidir.
  • Zengin nişasta içerir.
  • Vücuda enerji verir ve kuvvetlendirir. Vücut gelişimini destekler, doyurucudur, zihni açar, hazmı kolaylaştırır, yüksek tansiyonu düşürür, vücuttaki fazla suyu emerek toksinleri uzaklaştırmasına yardımcı olur ve ishali keser.
  • Kandaki kolesterol oranını azaltıcı etkisi vardır, damar ve kalp hastalıklarına karşı korur, böbreklere faydalıdır.
  • Pirinç, pilav ve dolma gibi yemeklerin en özel malzemesidir. Süt ile pişirilip tüketilirse cinselliği artırır.
  • Pirinç ununu yaralı olan bölgelere uygulamak kurutma özelliğine sahiptir. Pirinç kaynatılıp suyu cilde uygulanıp kuruyuncaya kadar bekletilip gül suyu ile cilt temizlenirse cilde canlılık ve beyazlık kazandırır.

Pirinç Kullanırken Uyulması Gerekenler

  • Özellikle hasat edildikten sonra uygun şekilde saklanarak 1 yıl içerisinde tüketilmelidir.
  • Pirinç satın alırken, kirli olmamalı, yabancı cisimler içermemeli ve nemlenmiş olmamalıdır. Bunlara dikkat edilmelidir.
  • Serin ve kuru yerlerde saklanmalı, kuru erzak kilerlerinde muhafaza edilmelidir. Kullanmadan önce ılık su ile yıkanmalıdır.
  • Piştikten sonra kısa süre içinde tüketilmelidir, pişmiş olarak bekleyen pirinç besin zehirlenmesine neden olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Terbiyeli Pirinç Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Terbiyeli Pirinç Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Pirinç Alaşımı Özellikleri

Pirinç Alaşımı Özellikleri

Pirinç Kepeği Nedir ve Nasıl Tüketilir?

Pirinç Kepeği Nedir ve Nasıl Tüketilir?

Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri