Sarı Pirinç Özellikleri
07 Temmuz 2024

Sarı Pirinç Özellikleri

Sarı Pirinç

Sarı pirinç, bakıra çinko katılması ile elde edilen, sarı renkteki alaşımların genel adıdır. Sarı pirinçte bulunan diğer bazı elementler ise kalay, nikel, demir, kurşun, mangan, alüminyum, fosfor, arsenik ve antimondur. Mangan katılan bazı pirinçlere tunç da denir. Aslında tunç veya bronz, bakır ve kalayın karışımı ile oluşur. Sarı pirinç, milattan önceki devirlerde bile bilinmekteydi. Günümüze kadar ulaşan en eski pirinç malzemesi ise kalamin pirincidir.

Sarı Pirinç Özellikleri Nelerdir?

Sarı pirinç, özellik bakımından oldukça dayanıklı ve kolay işlenen bir malzemedir. Pirincin dövülebilmesi, içerdiği bakır miktarına bağlıdır. Yüzde elli beşten az bakır içeriyorsa kolay işlenemez; bunlar ancak toz haline getirilerek sert lehim işlemlerinde kullanılır. Kolay dövülen pirinçler ise genellikle yüzde altmış ikinin üzerinde bakır içeren ve soğuk olarak işlenen alfa pirinçleri ile daha az bakır ihtiva eden ve sıcak işlem gerektiren beta pirinçlerdir. Alfa pirinçleri, üstün soğuk işlemlerine sahip olup cıvata, vida ve pim yapımında yaygın şekilde kullanılır. Beta pirinçleri ise daha dayanıklı ve daha az sünek yapıdadır. Beta pirinçleri musluk vanaları, pencere ve kapı kolları ve bazı bağlantı parçalarının yapımında kullanılır. Üçüncü grup pirinçler ise diğer elementlerle özellikleri geliştirilmiş alaşımlardır. Örneğin, alüminyumlu pirinçler korozyona karşı oldukça dayanıklıdır. Kurşunlu pirinçler son derece kolay işlenir. Kalaylı pirinçler ise deniz suyunun korozif etkisine karşı dirençlidir.

Sarı Pirinç Türleri

Amiral Pirinç: Yüzde otuz çinko ve yüzde bir kalay içerir. Kalay, çinkosuzlaşma tepkimesini engelleyen bir elementtir.

Alfa Pirinç: Genellikle "pirincin kralı" olarak bilinir. Yüzde otuz beşten az çinko içerir. Erime özelliğine sahip olup soğuk işlenebilir ve dövülebilir.

Alfa-Beta Pirinci: İki fazlı pirinç olarak da bilinir. Yüzde 35-45 arasında çinko içerir ve sıcak işlemeye uygun bir yapısı vardır. Hem beta hem de alfa fazı içerir. Beta fazı kristal bir yapıya sahipken, alfa fazı daha güçlü ve serttir. Genellikle sıcak işleme tabi tutulur.

Alüminyum Bazlı Pirinç: Korozyon dayanıklılığını artırıcı bir katkı sağlar.

Beta Pirinç: Yüzde 45-50 çinko içerir. Yalnızca sıcak işlem yapılabilir ve daha güçlü ve sert olup döküm için uygundur.

Ortak Pirinç veya Perçin Pirinci: Yüzde otuz sekiz çinko içerir. Ucuz ve soğuk işlemeye uygun bir yapıya sahiptir.

Yüksek Bakır Oranlı Pirinç: Yüzde 65 bakır ve yüzde 35 çinko içerir.

Kurşunlu Pirinç: Alfa-beta alaşımına kurşun eklenmesi ile elde edilir.

Düşük Çinko Alaşımı: Yüzde yirmi çinko içerir ve açık altın rengindedir.

Deniz Mavisi Pirinci: Amiral pirincine yakın özelliklere sahiptir.

Kırmızı Pirinç: Silah metali olarak da adlandırılabilir.

Beyaz Pirinç: Yüzde elli oranında çinko içerir.

Ekstra Bilgiler

Sarı pirinç, estetik görünümü ve dayanıklılığı nedeniyle müzik aletlerinden süs eşyalarına, borulardan makine parçalarına kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Ayrıca, antibakteriyel özelliklere sahip olması, pirincin sağlık sektöründe de kullanımına olanak tanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sütlü Pirinç Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Pirinç Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pirinç Tozu Kullanılma Amacı

Pirinç Tozu Kullanılma Amacı